Seeds in Space van start!!

Op basisschool De Klaverweide in Noordwijk is vanmorgen door OCW minister Maria van der Hoeven het officiële startsein gegeven voor het ruimte-experiment Seeds in Space. Het experiment wordt door ESA-astronaut André Kuipers uitgevoerd aan boord van het internationale ruimtestation ISS tijdens de Nederlandse missie DELTA.

Minister van der Hoeven geeft samen met André Kuipers het startschot voor Seeds

De Klaverweide was niet de enige school die vanmorgen in de weer ging met rucola (raketsla) en een groeiraket. Op scholen in heel Nederland werd het experiment door ruim 70.000 schoolkinderen in gang gezet. Ze deden dit tegelijk met Kuipers. Door de snelgroeiende sla van Kuipers te vergelijken met die op aarde, kunnen kinderen zélf conclusies trekken.

Ontdekken

Na de live verbinding gingen de kinderen in de klas zelf aan de slag

"Dat is nou wetenschappelijk onderzoek", aldus minister van der Hoeven van OCW, het ministerie dat Seeds in Space mogelijk maakt. "Je gaat zelf iets ontdekken en dat is heel anders dan leren uit een boekje." De scholieren die hun zaadjes onder het toeziend oog van de minister plantten, vinden Seeds een bijzonder experiment: "Dit gebeurt maar één keer in je leven. En het is hartstikke leuk om te doen."

Jasper Wamsteker, namens het Nationaal instituut voor ruimteonderzoek SRON woordvoerder over het project, legde uit waar het precies om gaat: "Iedereen weet dat wanneer plantjes ontkiemen de wortels naar beneden groeien en de steeltjes omhoog. Maar groeien die steeltjes nou naar het licht toe, of juist van de zwaartekracht af? Dat gaan we onderzoeken."

Videoverbinding

De aftrap van Seeds in Space werd uitgezonden door het Space Journaal, een speciale editie van het Jeugdjournaal. Door middel van een live videoverbinding met het ruimtestation konden alle kinderen in Nederland zien hoe Kuipers in de ruimte aan zijn groeiraket knutselde. "In de ruimte zweeft alles. Dus hier hebben we de zaadjes met lijm vastgeplakt. Water geven is ook lastig dus dat doe ik met een speciale spuit", aldus de ESA-astronaut.

Minister Van der Hoeven, na de verbinding met Kuipers in de klas.

Op de vraag of Kuipers vast op zijn stoel zat bij het opstarten van de proef zweefde hij richting plafond van het ruimtestation en grapte: "Dat is niet bepaald het geval." Over vier dagen laat hij in een nieuwe live uitzending van het Space Journaal zien hoe de in de ruimte gekweekte raketsla erbij staat, hangt of ligt. De 70.000 deelnemers maken dan hun eigen groeiraket open om de ruimtesla te vergelijken met hun aardse variant. Daarna volgen de wetenschappelijke conclusies.

SRON nam samen met het ruimte-experimentbureau DESC het initiatief voor het door het ministerie van OCW gefinancierde project.