Nacht van de Nacht in Blaauw Sterrenwacht

Op zaterdag 28 oktober is de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen geopend voor de dertiende Nacht van de Nacht. Tijdens deze extra donkere nacht kunnen bezoekers sterrenkijken en zijn er allerlei sterrenkundige activiteiten voor jong en oud. De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de schoonheid van de nacht en de gevolgen van lichthinder.

Sterrenkundige geeft uitleg bij een foto van de Gratama Telescoop tijdens de publieksavond in de Blaauw Sterrenwacht op 2 april 2014. © Niels Bos

Door het hele land worden honderden nachtelijke activiteiten georganiseerd en wordt iedereen opgeroepen het licht uit te doen en te genieten van de duisternis. Ook de Blaauw Sterrenwacht sluit zich aan bij dit initiatief. Bij mooi weer kunnen bezoekers sterrenkijken door verschillende telescopen. Onder andere zullen de Maan, sterrenclusters en dubbelsterren zoals Albireo en Epsilon Lyra te zien zijn. Ook als het weer niet meewerkt is de sterrenwacht te bezichtigen. Dan worden opnames van het heelal getoond, die met de Gratama Telescoop van de Blaauw Sterrenwacht zijn gemaakt.

Er zijn daarbij allerlei binnenactiviteiten voor jong en oud. Sterrenkundige Jeffrey Bout vertelt in de kinderlezing om 19:00 over de succesvolle Cassini ruimtemissie naar Saturnus, waar vorige maand een einde aan kwam. In het Kapteyn mobiele planetarium reis je mee met de Cassini ruimtesonde en zie je prachtige beelden van Saturnus met zijn ringen en manen geprojecteerd op een koepel om je heen. Kinderen kunnen ook aan de slag in de knutselhoek waar ze hun eigen model van Saturnus kunnen maken.

Om 20:00 wordt in het Astronomy News de recente waarneming van zwaartekrachtsgolven van twee botsende neutronensterren toegelicht door professor Mariano Mendez (in het Engels). Emeritus en honorair hoogleraar Henk Broer van het Johann Bernoulli Instituut vertelt om 20:30 over de Galileïsche dans van de vier manen Io, Europa, Ganymedes en Callisto rondom Jupiter. Animatie studio Happy Ship presenteert Planeetwerpen: een Virtual Reality spel waarin je, door zélf met planeten te schieten, een gevoel kunt krijgen van hoe het zonnestelsel in elkaar zit en hoe zwaartekracht werkt. Het universitaire wetenschapscentrum Science LinX laat bezoekers in hun doe- en ontdektentoonstelling zelf experimenteren met de wetenschap.

Deelname

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in Groningen. De sterrenwacht zal geopend zijn vanaf 18:00 tot 23:00. Deelname is gratis. Aanmelding wordt aanbevolen via www.rug.nl/sterrenwacht. Meer informatie over alle activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht staat op www.nachtvandenacht.nl.

Organisatie

Dit evenement wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research, in samenwerking met de Natuur- en Milieufederaties, de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG), Science LinX en Happy Ship.

Afbeeldingen

Bijbehorende foto’s staan hier: https://www.dropbox.com/sh/x73w2xwjs4tz77k/AADm7rsl_WeJvFPGqWZhDgUwa?dl=0
Een bijpassende foto bij de recente waarneming van zwaartekrachtsgolven staat hier: https://www.eso.org/public/netherlands/news/eso1733